– Schroth metod je osmislila Katarina Schroth dvadesetih godina prošlog veka  kao odgovor u lečenju sopstvene skolioze. Zbog velikog uspeha koji je postigla, najpre nemački stručnjaci prihvataju ovaj način kao najbolji konzervativni tretman skolioza. 1960.godine, u Nemačkoj, u mestu Bad Sobernheim, otvara se i klinika koja se bavi lečenjem skolioze isključivo Schroth metodom ( „Asklepios Katharina-Schroth“). Danas postoje i druge klinike koje tretiraju osobe sa skoliozom Schroth metodom i širom sveta se organizuju obuke fizioterapeuta za Schroth metod.
– Schroth metod je trenutno najefikasniji metod za tretman deformiteta kičmenog stuba. Svetski standardi svrstavaju ovaj metod u najveća dostignuća konzervativnog tretmana skolioza i kifoza u poslednjih pedeset godina.
– Dosadašnja praksa klasičnih vežbi u tretiranju skolioza (istezanje, trbušnjaci, jačanje leđnih mišića selektivno) pokazala se, ne samo kao nedovoljno efikasna, već u nekim situacijama i kao kontraindikovana. Razlog tome je nedovoljno poznavanje načina na koji se javlja skolioza i kako se odigrava „krivljenje kičme“.

– Schroth metod se zasniva na činjenici da je neophodno deformitete posmatrati u 3D projekciji i tako ih tretirati.U tretiranju skolioza Schroth metodom, ne postoji šablon već se vežbe osmišljavaju za svakog pacijenta individualno i cilj nije da se vežba što više ponavlja već da pacijent nauči da izvede korekciju i da u tom, korigovanom položaju što duže ostane. Program je strogo individualan za svakog pacijenta i suština je da pacijent sa fizioterapeutom prođe obuku za izvođenje vežbi, a zatim da ih samostalno sprovodi u kućnim uslovima uz povremene kontrole.

Više o skoliozi i njenom lečenju Schroth metodom, možete videti  članak(sa dozvolom, preuzeto sa sajta FIZIOBALANS).