Zapadnjačka medicinska akupunktura (Dry Needling) je terapija iglama koja se zasniva na ubadanju bolnih tačaka (trigger tačaka) u određenim mišićima. Deluje tako što opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju u njima, stimuliše stvaranje novih mišićnih vlakana i umanjuje bol u toj regiji. Stimulativno deluje i na nervni sistem tako što se povećava nivo enzima endorfina i hormona serotonina, koji u centralnom nervnom sistemu menjaju signale između ćelija i prirodni su blokatori bola.

– Prilikom aplikacije igala fizioterapeut se fokusira na određenu tačku u mišiću koji se tretira, može da se javi kratki trzaj ili “twitch”, koji nije obavezan, usled kojeg se mišić stegne (kontrahuje) i zatim opusti povećajući svoju fleksibilnost. Dolazi i do oslobađanja toksina koji utiče na modulaciju bola smanjujući ga. Određene tačke koje se rade mogu dati rezultate posle samo jednog tretmana,ali zbog uspešnijeg lečenja uglavnom je potrebno više tretmana,zavisno od vrste problema klijenta.

 • Ova vrsta akupunkture je pravi izbor kod:
  hroničnog bola u vratu (cervikalnog sindroma),u lumbalnom delu kičme (lumbago), u torakalnom (grudnom) delu kičme,
  bolova u ramenima i lopatičnoj regiji,
  bolova u kolenom zglobu,
  napetosti mišića (hipertonusa),
  – stanja kao što su “teniski lakat” ili “golferski lakat”,
  -“skakačkog kolena” (patelarni tendinitis),
  povreda Ahilove tetive,
  spazma mišića kod sportista,
  kod starog ožiljnog tkiva,
  – kao i mnogih drugih stanja.

– Ako patite od problema sa tkivom i mišićima, koji vam uzrokuju bol i ograničavaju pokrete, a dosadašnje terapije vam nisu mnogo pomogle, onda ste svakako kandidat za ovu akupunkturnu tehniku.

– Kontraindikacije za ovu tehniku su: strah od igle, trudnoća, vaskularni problemi, otvorene rane, infekcije, dijabetes, epilepsija, parestezije (izmenjena osetljivost nekog dela tela), osteoporoza.