KineziotejpingU modernoj medicini u poslednjih nekoliko godina razvijaju se sve učinkovitije metode lečenja, u koje je svrstan i kineziotejping. Ova tehnika nije ograničena samo na probleme sa mišićima i zglobovima nego nudi mogućnost šire primene kao što su lečenje migrene, edema, inkontinencije i menstrualnih bolova, kao preventivna mera kod rekreativnog bavljenja sportom kao i u vrhunskom sportu.

– Kineziotejping je efikasna metoda za uklanjanje bola. Kod upale mišića prostor između kože i mišića je smanjen iz čega proizilazi smanjen protok limfne tečnosti. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore bola u koži što vodi ka lokalnom stvaranju bola. Ako se koža u zahvaćenom području pre i tokom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalepljenom trakom napraviće se kožni nabori. Taj efekat kože je najvažniji temelj metode kineziotejpinga. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i podkožnog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sistem, čime se smanjuje nadražaj receptora što dovodi do smanjenja i prestanka bola. Ova efikasna metoda lečenja postala je sastavni deo prevencije i rehabilitacije na svetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama i različitim sportskim događajima.

– Kineziotejping se koristi za: poboljšanje funkcije mišića (npr. nakon rupture mišića, tečnost koja u tom slučaju nastaje u međućelijskom prostoru, uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, otok i povećanje tonusa mišića); poboljšanje cirkulacije telesnih tečnosti (npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlivanja tečnosti u određeno područje, što dovodi do upalne reakcije); smanjenje bola (lepljenje trake aktivira mehanoreceptore, ćelije koje primaju mehaničke draži, na koži. Nastali signali putem mehanoreceptora stižu u kičmenu moždinu, aktiviraju ćelije za kontrolu u moždanom stablu i time smanjuju jačinu osećaja bola u mozgu); podupiranje funkcije zgloba (različitim načinima postavljanja kineziotejpinga utiče se na mišićni tonus, koriguju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama).

Četiri su načina postavljanja kinezi traka: Postavljanje na mišiće primenjuje se kod povišenog ili sniženog tonusa, kao i kod ozljeda mišića. Postavljanje kineziotejpinga deluje na normalizaciju tonusa, smanjenje bola i poboljšanje elastičnosti; Postavljanje na ligamente primenjuje se kod povreda, preopterećenja tetivnog aparata i ligamenata što dovodi do smanjenja bola i poboljšanja elastičnosti; Korektivno postavljanje trake razlikuje se prema korekciji funkcije i korekciji fascije. Korekcija funkcije se primenjuje kod lošeg položaja kostiju, npr. korekcija patele i prilikom nanošenja traka se maksimalno rastegne. Korekcija preko fascije primenjuje se preko lepljenja mišićne fascije i deluje na opuštanje fascije kao i na smanjenje bola. Postavljanje kineziotejpinga na fasciju vrši se na način da se traka maksimalno rastegne; Postavljanje za protok limfe omogućava podizanje kože, čime se povećava prostor između kože i podkožnog tkiva. Time se omogućava da limfa jednostavnije isteče u limfni sistem, što dovodi do bržeg smanjenja otoka.
– Kontraindikacije za primenu kineziotejpinga su postojanje otvorenih rana, svežih ožiljaka, neurodermitisi i psorijaza, genitalne zone u prva 3 meseca trudnoće.